Uşak'ta faaliyet gösteren Umpaş Holding bünyesinde bulunan Serenova Seramik fabrikasında yaşanan sorunlar sebebiyle, işçileri ve ortakları zor durumda bırakmış durumda. Geçtiğimiz yıllarda Elektrik ve doğalgazın kesilmesi sonucu yaklaşık 500 işçi işsiz kalmış, aynı zamanda 5500 ortak ve bir çok işçi mağdur duruma düşmüştü .Atatürk anıtı önünde söz alan işçiler: ’’Bu sorun artık sadece işçilerin değil, tüm Uşak halkının sorunu haline gelmiştir.’’ dedi.
Atatürk Anıtı önünde yapılan basın açıklamasında işçiler, Umpaş Holding sorununun sadece fabrika çalışanlarını değil, tüm Uşak şehrini etkilediğini ifade ettiler.
BU ZORLU SÜREÇTE İŞÇİLERİN VE ORTAKLARIN TEK BİR SORUSU VAR: ŞİMDİ NE OLACAK?
Cumhuriyet Halk Partisi Uşak Belediye Başkan Adayı Özkan YALIM, işçilerin yanında yer alarak şunları söyledi: "Çok değerli hemşerilerim ve emekçi arkadaşlarım, alın teri ötelenmez. Sizlerin 15-20 yıldır çalıştığınızı biliyorum. Yaklaşık 400 arkadaşımız da hisse mağduru oldu. Geçmişte milletvekilliği dönemimde bu mağduriyeti sürekli dile getirdim. Maalesef hükümet bu konuda hiçbir adım atmamıştır. Tüm Umpaş Seramik mağduru işçilerimizin tüm haklarını 31 Mart'tan itibaren enflasyon farkları da eklenerek alınması için elimden geleni yapacağıma söz veriyorum."dedi.
İşçiler adına açıklama yapan işçi sözcüsü ise şunları ifade etti: "UMPAŞ Holding'e bağlı bir kuruluş olan Serenova Seramik Üretim fabrikasına yıllarca emek vermiş olan işçiler olarak kıdem ve ihbar tazminatlarını, yıllık izin ücretlerini, ikramiye alacaklarını, ücret alacaklarını ve yakacak yardımlarını hiçbir şekilde söz konusu şirketten alamamış olan onlarca mağdur emekçi adına burada toplandık ve sizleri de sesimizi adli mercilere ve kamuoyuna duyurmak adına davet ettik. Umpaş işçileri yıllarca çalışmış ve yıpranma paylarını alamamışlardır. Emekleri hiçe sayılan işçilere fabrika tarafından bahsedilen ücretlerin ödeneceğine ancak peşin olarak değil taksitli bir ödeme olarak verileceğine inandırılıp işçilere belge imzalattırılmıştır." Bu belge şirket yetkilileri ve işçi tarafından imzalanmasına rağmen şirket tarafından işçilere herhangi bir ödeme yapılmamıştır. İşçiler emeklerinin karşılığı olan parayı alamayacağını anladıktan sonra dava açmak için arabuluculuk yoluna başvurmuşlardır.
Arabuluculuk toplantısında ise Seranova Seramik Sanayi ve Ticaret A.Ş. yetkilileri bu yola başvuran işçilerin herhangi bir alacakları olmadığını beyan etmişler ve işçilere ödeme yapmamışlardır.
Arabuluculuk aşamasında anlaşılamamasından sonra işçiler dava açmış ve uzun süren davaların sonucunda söz konusu iş davaları işçiler lehine sonuçlanmıştır. İş davasının kesinleşmesinden sonra icra takibi yoluna başvurulmuştur .Ancak bu icra takipleri neticesinde işveren kurum olan Seranova Seramik Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin bünyesinde bulunan iş araç ve gereçleri, kayıtlı taşınmazlar ve iş makinelerine hacizler koyulmuş ancak 3-4 senelik bu süreçte işçilere herhangi bir ödeme yapılmamıştır. Adeta emeği sömürülen işçiler mağdur durumdadır.
Söz konusu bu taşınmazlara haciz koyulup satılıp satılmadığı veya satıldıysa bu paranın kime ve nereye gittiği hususu muallaktadır. Ancak işçi alacakları imtiyazlı alacaklardan olduğu için haciz sıra cetvelinde işçilerin alacağının üst sırada olması gerekmektedir. 3-4 yıllık süreçte Seranova Seramik Sanayi ve Ticaret A.Ş. iflasın eşiğine gelmiş ve şirket birden çok kez el değiştirmiştir. Ancak işçilerin mağduriyeti hala giderilememiştir. İşçi zaten elinden emekli insan, çalışırsa yiyor çalışamazsa yarı aç yarı tok. Bir de alacağını üstelik emeğinin karşılığı alacağını alamazsa ne kadar perişan olur siz düşünün.