Her yıl dünyanın çeşitli bölgelerinde yaşanan gök taşı yağmurları, binlerce yıl öncesine tarihlenen kuyruklu yıldızların artıklarının atmosfere girmesiyle meydana gelir. Bu olaylar arasında Quadrantid, Lyrid, Eta Aquarid, Delta Aquarid, Orionid, Leonid ve Geminid gibi adlarla anılan meteor yağmurları yer alırken, en etkileyici olanı ise Perseid’dir.
Perseid, bu yıl 14 Temmuz’da başlayıp 1 Eylül’e kadar sürecek. Ancak en yoğun dönemi 12-13 Ağustos gecesine denk gelecek. Bu gök taşı yağmuru, çekirdeği 26 kilometre çapında olan 109P/Swift-Tuttle Kuyruklu Yıldızı’nın artıklarının atmosfere girmesiyle gerçekleşir. Bu kuyruklu yıldız, güneş çevresinde 133 yılda bir tur atmaktadır.
Perseid Meteor Yağmuru’nun en iyi izlenme zamanı gece yarısından itibaren sabaha kadar olan saatlerdir. Bu saatlerde Ay’ın az aydınlık olması, gözlem yapmayı kolaylaştırır. Meteorlar parlak izler bırakabilir ve hızları saatte 59 kilometreye kadar çıkabilir. Gözlem yapmak için yapay ışıklardan uzak bir bölge seçmek ve gökyüzüne odaklanmak yeterlidir.” (BHA)