Çine’de çift sıra mısır dikimi yaygınlaştı
Çine’nin genç üreticilerden Bahadır Kara’nın (22), geçtiğimiz yıl deneyimlediği ve yüksek verim elde ettiği çift sıra slajlık mısır ekimi, ilçede yaygınlaşmaya devam ediyor.

Yaşanan kuraklık nedeniyle çiftçiler yeni arayışlarına devam ediyor. Barajlardaki su seviyesinin yüzde 30 seviyelerinde kalması, 2023 yılı üretim sezonunu yine sıkıntıya soktu. Barajlardan sadece 2 kez sulama suyu verilecek olması, çiftçilerin endişesini katladı.

Çine Karakollar Mahallesi’nde ikamet eden ve Adnan Menderes Üniversitesi Organik Tarım Bölümü mezunu olduğunu belirten Bahadır Kara, geçen yıl gerçekleştirdiği çift sıra mısır dikimi ile yüzde 40 verimi artırdığını belirtti. Yeraltı suyu imkanı olan üreticilerin kendisinden çift sıra mısır dikimi teknikleri hakkında bilgiler aldığını belirten Bahadır Kara, “Geçen yıl maliyetleri düşürebilmek ve verimi artırmak için çift sıra mısır yetiştirdim. Slajlık üretim yaptığım arazinin 4 dekarında, çift sıra üretim metodunu gerçekleştirdim. Bölgemizde slajlık mısır verimi 6 ile 6 buçuk ton ama yaptığım deneme üretim ile bunu yaklaşım 10 tona çıkarttım. Yüzde 40 civarında verimi artırmıştım. Bu yıl yeni formülü daha büyük alanda gerçekleştiriyorum” dedi.

“KEŞKE ÇİFTÇİ TEMSİLCİLERİMİZ DE BU YENİ ARAYIŞLARA YOĞUNLAŞSA VE BİZ ÜRETİCİLERE YÖN VERSE”

Gerçekleştirdiği ve ilk kez Çine’de uyguladığı metodun, yaşanan kuraklıkla birlikle diğer üreticilerin çok fazla ilgisini çektiğini belirten Kara, “2021 yılında da su sıkıntısı yaşamıştık. Bu susuzluk sıkıntısının önümüzdeki yıllarda artma riski var. Bizler bu sorunlara karşı hazırlıklı ve alternatif yöntemler gerçekleştirmek zorundayız. Hem su sarfiyatını düşürmek hem de az alandan yüksek verim elde etmek için gerçekleştirdiği çift sıra slajlık mısır dikimi, ilçemizde bu sene çok fazla yaygınlaştı. Kendim bu yıl 25 dönüm, ilçe genelinde de şuan 600-700 dekar civarı çift sıra mısır dikimi gerçekleştirildi. Bununla ilgili dikim makinası ve ekipmanlarını alan üretici arkadaşlar da var. Keşke çiftçi temsilcilerimiz de bu yeni arayışlara yoğunlaşsa ve biz üreticilere yön verse. Fakat onların bu konularda bir arayışı ve çabası yok” ifadelerini kullandı.